Recensie: Als het anders loopt

Hieronder vind je de recensies door de Podiumkids Kinderjury over de voorstelling Als het anders loopt (9+) van Het Houten Huis, Plan d- en Club Guy and Roni.

Recensie door Kaylinn

Naam: Kaylinn

Leeftijd: 10 jaar

Voorstelling: Als het anders loopt

Theater: Het Houten Huis, Plan d- en Club Guy and Roni

8 januari 2023

Theater: Schuur, Haarlem

We gingen vandaag naar de de voorstelling als het anders loopt van Het houten huis. Als het anders loopt – Het Houten Huis

Toen we binnen kwamen was er een workshop over de voorstelling. En dat was heel leuk. Er stond een grote verbandtrommel en we moesten een recept maken voor iemand die dat nodig had, omdat het leven anders loopt, dan diegene zou willen. Ik koos voor mijn zusje, omdat zij een ziekte heeft. Als het recept af was, mocht je een leuke kaart maken en die werd op de post gedaan door hun. 

De voorstelling was super leuk en grappig, maar ook best wel spannend. De muziek was spannend, grappig en heel mooi. De spelers waren goed, omdat sommige een beperking hebben. De voorstelling ging over Jonas die steeds weg liep en over wat er in het ziekhuis gebeurt. Bijvoorbeeld: iemand zonder armen en benen, een ziek meisje en iemand die een baby krijgt. Het decor was altijd het zelfde met materiaal dat kon bewegen. Dit was erg tof! Hierdoor was het decor steeds net even anders. Ik zou deze voorstelling zeker aanraden. Het was heel mooi, dat mensen die anders zijn, lieten zien toch zo gewoon te zijn! Wil je ook weten of Jonas gevonden wordt? Ga dan snel op bezoek bij deze voorstelling.

Recensie door Fayliene

Naam: Fayliene

Leeftijd: 6 jaar

Voorstelling: Als het anders loopt

Theater: Het Houten Huis, Plan d- en Club Guy and Roni

8 januari 2023

Theater: Schuur, Haarlem

We waren met alle podiumkids op visite in Schuur, dat is een theater in Haarlem. We bezochten daar de voorstelling Als het anders loopt. Deze voorstelling is van het houten huis. Voor de voorstelling maakten we kennis met de apotheker, zij werkt in de apotheek en hielp ons met het maken van een recept. We mochten namelijk voor iemand een recept maken, waarvan het leven anders loopt, dan hij bedacht had. Ik koos mijn oma, omdat opa overleden is en dat wilden we niet.

De voorstelling was heel mooi, maar ik vond het ook heel verdrietig. Het was in een ziekenhuis, bij de balie waar je altijd moet wachten als je in het ziekenhuis komt. Er kwamen allemaal mensen die iets hadden, dat is in een echt ziekenhuis ook zo. Zo waren er blije mensen, maar ook verdrietige mensen. Het decor vond ik geweldig net zoals de muziek. De muziekinstrumenten zweefden gewoon en die werden gespeeld door blauwe handschoenen. Ik vond het vooral spannend of het allemaal wel goed kwam met iedereen, benieuwd of het goed komt met iedereen? Bezoek dan zeker de voorstelling.

De voorstelling krijgt van mij heel veel punten. Het onderwerp raakte mij wel van binnen, ik was er zelfs verdrietig van, omdat ik heel veel naar het ziekenhuis moet. Ik vond het ook fijn dat het gespeeld werd met allemaal mensen die ook iets hebben. Bij mij kun je dat niet zien, bij hun soms wel, maar ze lieten heel goed zien, dat ook al ben je anders, je kan toch alles doen. Er was bijvoorbeeld een meneer en die was heel klein, maar die was heel grappig! Eigenlijk is de voorstelling vanaf negen jaar, maar ik begreep wel heel goed waar het over ging en ik snap ook dat Jonas weg ging lopen, want je moet soms ook echt heel lang wachten in het ziekenhuis.

Recensie door Jinte

Naam: Jinte

Leeftijd: 11 jaar

Voorstelling: Als het anders loopt

Theater: Het Houten Huis, Plan d- en Club Guy and Roni

8 januari 2023

Theater: Schuur, Haarlem

Toen we binnenkwamen waren er pilaren van allemaal verschillende hoogtes aan elkaar. Er waren 2 zwarte gaten erin. Het kon bewegen en er kwamen soms blauwe lange handen uit. Verder was er eigenlijk niks op het toneel behalve soms een ziekenhuisbed, bankjes, aquarium enz.

De muziek was edgy, futuristic en spannend. De sfeer was donker/spannend, net als het verhaal. Het speelde zich af in de wachtkamer van het ziekenhuis waar niemand wilde zijn. Het verhaal gaat over dat het leven soms even anders gaat dan gepland. Er komen mensen en er gaan mensen. Er is een dansend meisje aan het infuus, een bevallende vrouw, een jongen zonder armen en benen, een vrouw in een rolstoel, een vrouw met een heel GROOT zwaar hoofd die daar bijna van omvalt, een man die is vergeten dat hij er al jaren komt, en een zoon met het downsyndroom.

Het was een muziekvoorstelling, met veel beweging en dans. Sommige acteurs waren ook dansers. Je zag bij iedereen heel goed de emoties zoals verwarring, ongerustheid, blijheid en nog veel meer. 

Ik vond het een hele leuke voorstelling en het raakte ook veel mensen. Je zag hier en daar wel wat foutjes maar bij elkaar was het een SUPERleuke voorstelling! Zeker een aanrader! 🙂

 

Recensie door Coco

Naam: Coco

Leeftijd: 8 jaar

Voorstelling: Als het anders loopt

Theater: Het Houten Huis, Plan d- en Club Guy and Roni

8 januari 2023

Theater: Schuur, Haarlem

De voorstelling speelt zich af in het ziekenhuis en dan vooral in de wachtkamer.

Het gaat het meeste over een kind met Syndroom van Down en hij heet Jonas. Maar er komen nog meer mensen in de wachtkamer. Bijvoorbeeld ook een meneer die andere armen en benen heeft dan de meeste mensen. Maar hij kan wel een radslag en ik niet. Ik vind het ook echt knap dat ze deze acteurs gevonden hebben voor de voorstelling.

Het verhaal was soms een beetje lastig te begrijpen.

Het decor is heel bijzonder en verrassend gemaakt. Er zit niet alleen muziek in maar ook bijzondere geluidseffecten.

In de voorstelling zit ook veel dans; de acteurs maken aparte bewegingen met hun lichamen. Ik weet niet of ik het mooi vond of niet.

Je leert van deze voorstelling dat er in je leven allemaal dingen kunnen gebeuren die je niet verwachtte en ook niet altijd leuk zijn.

Het duurde net iets te lang en daardoor werd het een beetje saai.

Recensie door Jesaiah

Naam: Jesaiah

Leeftijd: 10 jaar

Voorstelling: Als het anders loopt

Theater: Het Houten Huis, Plan d- en Club Guy and Roni

8 januari 2023

Theater: Schuur, Haarlem

De voorstelling gaat over een wachtkamer in het ziekenhuis waar allemaal mensen komen. Je ziet alleen de blauwe handschoenen van de ziekenhuismedewerkers en ze praten niet maar maken bewegingen met hun handen en je hoorde een robot geluid.                                                                                                                                                                                           

Ik vond het leuk dat er veel instrumenten werden gebruikt zoals een accordeon, gitaar en een trompet maar je zag niet wie ze bespeelde. Er waren houten platen in het decor die verschoven werden.

Er was een meneer met een kind en die moest heel veel formulieren invullen. De stapel werd steeds hoger. Een mevrouw had heel veel verband in verschillende kleuren om haar hoofd. Ik vond het grappig dat een mevrouw in een rolstoel van het kastje naar de muur werd gestuurd bijvoorbeeld. De mevrouw: “Daar zeiden ze dat ik hier moest zijn kunnen jullie dat niet onderling regelen?”. In een andere scene was een meisje ziek. Ik denk dat het meisje uiteindelijk doodging maar ik weet het niet zeker.

Na afloop kregen we kijkje achter de schermen!

Ik raad de voorstelling aan omdat het een leuke en grappige familievoorstelling is. Er waren nog veel meer leuke en grappige scènes maar ik wil nog niet alles verklappen.

Recensie door Homme

Naam: Homme

Leeftijd: 10 jaar

Voorstelling: Als het anders loopt

Theater: Het Houten Huis, Plan d- en Club Guy and Roni

8 januari 2023

Theater: Schuur, Haarlem

Als het anders loop gaat over mensen met een beperking die problemen hebben. De voorstelling wordt gespeeld door acteurs met een beperking én zonder beperking. Zo zie je een acteur met geen armen en benen, maar ook iemand die het Syndroom van down heeft. Die heet Jonas. (in het echte leven heet hij Johannes Jonas).

Er wordt aan het begin van de voorstelling een meisje opgezogen, daarna komt er iemand met een enorm groot baby hoofd op. (Wie daar inzit, kan je uitvinden door zelf de voorstelling te bekijken!) Dan komt Jonas binnen, zijn vader krijgt stapels met papier.

De vader gaat het papierwerk invullen, maar Jonas moet blijven zitten. Jonas wil dat niet en loopt weg. Omdat hij niks mag of kan doen. Jonas noemt zijn vader een slechte vader. Maar die probeert Jonas juist te helpen. Steeds zie je mensen waar iets mee is en waarvan het leven niet makkelijk gaat. Er komt een mevrouw in een rolstoel binnen, zij heeft een afspraak. Ze wordt niet geholpen, ze gaat weg. Een andere meneer, zonder benen komt binnen: hij komt zijn nep benen ophalen maar hij moet even wachten op zijn nieuwe benen.

De man laat wat vallen, wat hij probeert op te pakken, maar dan valt hij zelf. Het is niet makkelijk om geen benen te hebben. Er is ook een zwangere vrouw. Zij komt binnen en gaat schreeuwen om hulp. De man probeert haar te helpen op heel veel hele gekke manieren.

De voorstelling heeft heel veel losse stukjes. Een soort plaatjes boek. Maar alles samen is het een mooi verhaal. Dat we elkaar moeten helpen, vooral de mensen waar het leven een beetje anders loopt. Want dat is niet gemakkelijk.

Het mooiste vond ik de scène waar Jonas die zich zelf bekijkt alsof hij geen down syndroom heeft. Het grote baby-hoofd-mens komt binnen en Jonas haalt het verband er af. Als het verband er af is dan zie wie daar in zit. Alle problemen komen nog eens voorbij en hoe het anders zou kunnen. De man zonder benen op een segway. De zwangere mevrouw met een baby.  

Het decor is ook heel mooi: Het zijn houten muren die kunnen bewegen.

En omdat ze met zovelen zijn, kunnen ze de muren met de hand bewegen.. Na afloop van de voorstelling mocht ik het ook geprobeerd te bewegen en het was eigenlijk best zwaar maar ook best gemakkelijk.

Wat tof was dat je na de voorstelling een kaart kan maken voor iemand bij wie het leven ook anders loopt. En dat je die mag versturen. Zodat de ander zich een beetje beter voelt. Deze voorstelling is een mooi gebaar naar alle mensen met een beperking.

Recensie door Leen

Naam: Leen

Leeftijd: 11 jaar

Voorstelling: Als het anders loopt

Theater: Het Houten Huis, Plan d- en Club Guy and Roni

8 januari 2023

Theater: Schuur, Haarlem

Het was een bijzondere voorstelling. Het ging over mensen in een wachtruimte. Ze hebben een afspraak in een ziekenhuis. Ze komen voor verschillende dingen. Bijvoorbeeld iemand die komt met zijn zoon. Zijn zoon heeft syndroom van Down. Voor mij was hij de hoofdpersoon, hij was een soort rode draad. Hij speelde zijn rol heel goed. 

Er was ook een man met korte armen en benen. Hij wilde graag langere benen. Het ging er ook over dat alle mensen iets hadden, maar niet werden geholpen. Die vader moest bijvoorbeeld duizenden formulieren invullen. Er was een vrouw in een rolstoel, ze werd steeds ergens anders heen gestuurd. Zij komt in contact met de vader, maar wil geen hulp hebben.

Er was ook dans, bijvoorbeeld een meisje. Zij speelde dat ze heel ziek was. Haar broer komt bij haar op bezoek en probeert haar op te vrolijken. Maar zijn zus is te ziek. Ik vond haar dans het mooist, het leek of ze zweefde.

Ik vond de voorstelling vooral bijzonder omdat het een beetje freaky was. Het decor was ook bijzonder. Het decor bewoog, het leek uit zichzelf te bewegen. 

Sommige stukjes waren heel grappig. Er was een vrouw en zij leerde de man lopen met zijn protheses. Zij deed heel grappig, heel overdreven. Er was ook een zwangere vrouw met haar man. Ook hun dans was heel cool, zij dansten vooral samen. Tussendoor liep er steeds een vrouw met een heel groot, zwaar verband-hoofd. Zij kon prachtig zingen. Toen ik haar de eerste keer zag was dat wel een beetje eng. 

Ik vond het een hele mooie voorstelling, ik moest er wel later nog over nadenken omdat ik niet alles goed begreep. Als laatste wil ik nog zeggen dat de blauwe handen én de muziekinstrumenten ook een belangrijke rol hebben. Als je naar deze voorstelling gaat is dat wel echt een bijzondere ervaring.

Groetjes!

Recensie door Florian

Naam: Florian

Leeftijd: 7,5

Voorstelling: Als het anders loopt

Theater: Het Houten Huis, Plan d- en Club Guy and Roni

8 januari 2023

Theater: Schuur, Haarlem

Vandaag kwamen we met de hele jury bij elkaar. Echt heel leuk, want…… we gingen eerst aan elkaar vertellen welke voorstellingen we allemaal al gezien hadden en welke je tot nu toe het leukste vond. Ook hebben we vandaag ons juryjasje gekregen, nou daar ben ik toch een partij blij mee! Ik ben er zelfs mee naar school gegaan!

Voordat de voorstelling begon was er in de foyer van het theater een soort van EHBO wagen. Daar mochten we een kaart maken voor iemand die het nodig heeft. Eerst moesten we een recept lezen en goed alle vragen invullen. Daarna mochten we een kaart maken hiervan. Ik had een kaart gemaakt voor Ami, mijn oma, want die was gevallen. En dan wordt mijn kaart naar Ami opgestuurd en dan mag Ami de andere helft van de kaart weer naar iemand andere sturen die het nodig heeft. Ik vond het wel slim bedacht van die mensen.

Toen gingen we naar de voorstelling kijken en we mochten met de jury apart van onze papa’s en mama’s zitten. Dat was heel cool. Ik kon nog wel naar mama zwaaien. Het was echt een hele mooie voorstelling. Het decor was echt heel mooi en bewoog ook heel veel. Van boven, opzij en van het midden kwamen de acteurs eruit. Er waren rode banken, die bewogen en op afstand werden bestuurd, net als mijn op afstand bestuurbare auto. Echt zooooooo cool!

Er waren ook gehandicapten als acteurs. Dat had ik nog nooit gezien. Een meneer zonder benen. Een mevrouw in een rolstoel. En jongen die gehandicapt was, met het syndroom van down. En een mevrouw met een groot hoofd. Ook nog een mevrouw die zwanger was. En ik heb geleerd wat een Segway is. De meneer in de rolstoel wilde liever een Segway dan een rolstoel, maar dat kon niet. Ik snapte wel dat hij liever een Segway wilde!

Er waren heel veel verschillende acteurs en ze speelden heel goed samen.

Ik vond de muziek heel mooi, en ook wel heel knap gedaan. Want de instrumenten werden bespeeld, zonder dat je de muzikanten zag. En die vlogen ook nog zo in de lucht. Ze konden ook heel goed dansen.

Het ging over allemaal verschillende ziektes en over hoeveel papieren je dan moest invullen. Ze gingen elkaar opzoeken en elkaar ook een beetje helpen.

Na de voorstelling mochten we op het podium omdat we Podiumkids zijn. En ook echt achter de gordijnen. Dat vond ik echt heel speciaal.

Ik raad deze voorstelling aan want hij is leuk. Omdat er zoveel verschillende mensen op het podium zijn. Maar ook omdat het decor zo mooi was en zoveel bewoog. Gewoon een goed verhaal.

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies.