Recensie:
IK… eh ik van Het Houten Huis

 

Hieronder vind je de recensies door de Podiumkids Kinderjury over de voorstellingen IK… eh ik van Het Houten Huis.

Recensie door Yasmijn

Voorstelling: Ik ben er even niet
Leeftijd: 10 jaar
Datum: 6 maart 2021
Gezien: Via digitale registratie

Eigenlijk snapte ik niet echt iets van de voorstelling. Het verhaal vond ik best onduidelijk, omdat ze niet echt praten en dan vertelden ze ook niet echt wat er gebeurde. Er waren opeens oude mensen, kinderen, pubers. Er zijn kinderen die praten voor die oude mensen. Nadat een paar oude mensen zijn geweest, worden die oude mensen pubers. We gaan terug in de tijd. Ze hebben ook allemaal verdwijntrucs, waardoor ze verdwijnen en dan worden ze opeens jong.

Soms was het wel het grappig, want bijvoorbeeld een van die verdwijntrucs was dat iemand in alle allemaal rokken zat, super veel rokken die diegene van thuis had meegenomen. Je zag wel dat het een mens was, maar het was toch wel grappig om te zien.

In de voorstelling spelen best weinig mensen, mannen en vrouwen, het zijn er ongeveer zeven. Ze hadden de hele tijd andere kostuums aan, want eerst waren ze oudere mensen en daarna pubers. Soms waren de kostuums best mooi en soms best wel raar. Dan zag je bijvoorbeeld dat iemand oud was en dan deed die z’n pruik af en dan was ie puber.

Het decor was een soort van draaischijf, een ronde schijf waar alle muren in zaten zodat het hokjes vormden. Dan draaide die steeds rond en dan zat er in de kamer steeds iemand. Het was wel knap gemaakt en best wel mooi, ook knap dat het steeds rond draait en steeds iets anders is en de spullen steeds verplaatst moesten worden.

Er was niet echt heel veel muziek, want het meeste was praten, het was ook best stil. Af en toe zongen de mensen zelf liedjes.

In de voorstelling wordt best veel gedanst, ze gingen soms rare pasjes doen.

Het mooiste aan de voorstelling waren de leuke grappige dingen, bijvoorbeeld dat het wel leuk was dat ze een muts ophadden met een wolk erop geplakt en dan zei iemand ‘ik zit met m’n hoofd in de wolken’ en dat was dan letterlijk uitgebeeld. En de verdwijntrucs vond ik het leukst aan de voorstelling.

Het minst leuk aan de voorstelling vond ik dat ze niet zoveel uitlegden wat er gebeurde, je kon het er wel een beetje uitpuzzelen. Achteraf toen we met de regisseur gesproken hadden we wel meer duidelijk. Bijvoorbeeld dat het terug in de tijd ging en dat ze thuis de verdwijntrucs hadden bedacht.

Deze voorstelling raad ik aan voor wat ouderen kinderen, want zelf snapte ik het al niet zo goed en ik ben 10 jaar.

Recensie door Zahra

Leeftijd: 10 jaar
Voorstelling: Ik ben er even niet
Datum: 5 maart 2021
Gezien: Online livestream

Ik keek deze voorstelling thuis vanaf de bank op de laptop van mijn moeder. We zaten er helemaal klaar voor en ik had er heel veel zin in. Voor de voorstelling zagen we de regisseur en vertelde ze hoe ze op de ideeën is gekomen om dit onderwerp te kiezen.

De voorstelling gaat over mensen of kinderen die niet altijd willen praten of het fijner vinden om alleen te zijn. Het was heel mooi om te zien want we zagen eerst iemand die al wat ouder was maar je zag boven op de tv een kind dat zat te praten hoe ze zich voelen en dat was best bijzonder. Die oudere vrouw voelde zich nog diep van binnen een kind. En zo kwamen er nog wat meer personages. Die eigenlijk soms zich gewoon achter het behang willen plakken of verstoppen voor de rest van de wereld.

Het decor was heel leuk bedacht. Je zag een draaischijf met 5 vakjes maar je zag er steeds maar 3. Ze wisselden steeds de inhoud. Want dan staat er opeens een spiegel of een tafel maar die moet er dan ook weer uit en op gezet worden. De kostuums waren ook heel origineel. Iedereen had wat anders aan van een jurk naar een pak. Er zaten ook wat rare kostuums bij. Bijvoorbeeld iemand die van top tot teen rokken aan heeft of mensen die de zelfde print blouse aan hadden als het behang. Je zag ook iemand in een avatar pak en nog veel meer .

Toen de voorstelling af was zagen we nog de regisseur en de acteurs die gingen allemaal vragen beantwoorden dat vond  ik best wel leuk. Zo hoorde je veel meer over de voorstelling en de gevolgen die zij als crew hebben gehad van Corona. En  nog een leuk weetje sommige verdwijntrucs hebben de acteurs vanaf thuis bedacht.

Dit is een leuke voorstelling maar wel een beetje ingewikkeld ik moest er zelf ook even goed over nadenken. Zeker een aanrader en leuk bedacht

Recensie door Larissa

Leeftijd: 12 jaar
Voorstelling: Ik ben er even niet
Datum: 5 maart 2021
Gezien: Online livestream

Ik ben er even niet! begint met een aantal oudere mensen, allemaal doen ze wat ze leuk vinden. Ondertussen praten er kinderen doorheen die allerlei uitspraken doen. De ouderen gaan eigenlijk terug in de tijd. Omdat ze eerst als opa of oma beginnen, maar langzaam worden ze een puber. Ik vond dit stuk erg lastig te begrijpen, daardoor kwam ik er pas bij het nagesprek na de voorstelling achter dat ze oud begonnen en daarna jong werden.

Ik vind het decor echt heel erg vet. Het was een draaiend toneel met in elke kamer een ander decor stuk. Ook waren er een paar zwarte kamertjes. Ik vond het heel leuk als ze van het ene kamertje via bijvoorbeeld een raam naar het andere kamertje gaan. Ik denk dat ze het decor zo hebben gekozen omdat het over steeds iemand anders gaat en niet iedereen heeft natuurlijk hetzelfde huis.

De kostuums waren hoe je je nu ook zal kleden. Behalve bij een iemand, die had een heel zwart pak aan. Ik snapte niet echt waarom het zwart was, maar daar zit vast ook weer een goede reden achter.

Ik vond de verdwijn trucjes erg grappig bedacht. Bijvoorbeeld dat er iemand in heel veel rokken zat, of iemand die achter een gordijn stond.

Het is een erg leuke voorstelling als je het begrijpt. Ik had namelijk tijdens de voorstelling geen flauw idee wat er nou eigenlijk aan de hand was. “Wie poept er nou slagroom op iemands hoofd?”, dacht ik bijvoorbeeld. Nu ik er langer over nadenk begrijp ik het een stuk beter.

We hebben online gekeken naar de voorstelling, de beleving is hierdoor ook heel anders dan als je in het theater zit.

 

 

Recensie door Carlijn

Voorstelling: Ik ben er even niet
Leeftijd: 12 jaar
Datum: 5 maart 2021
Gezien: Online via livestream

Deze voorstelling gaat er over dat je je wel eens wil verstoppen. Dat je even een plant wil zijn of even achter de gordijnen wil staan. Zodat niemand je ziet, en dat dat oke is.

Het begin snapte ik niet helemaal, je zag namelijk van alles. Je zag kinderen op een scherm en ouderen op het podium. Later bleek dat je op een soort tijd reis zit van het leven van die mensen. Dat vond ik supercool.

Het decor is echt heel mooi en bijzonder. Het is namelijk een soort draaischijf met kleine kamertjes. Elke keer dat er dan een kamertje voorbij komt is het anders. Zo komen er bijvoorbeeld een jungle met heel veel planten, een vuilnisbelt en een soort bushokje voorbij.

De acteurs verkleden zich de hele tijd want ze gaan van oud naar jong. Ze spelen ook nog verschillende personages. In de voorstelling zit ook hele grappige verdwijnkunst, zoals heel veel rokken over elkaar aan trekken. Later sprak ik  met een mevrouw in het nagesprek en ze zei dat de acteurs dit thuis zelf bedacht hadden! 

Ik vond het een hele mooie voorstelling maar het waren voor mij meer losse verhalen die door elkaar heen liepen. Dat vond ik jammer want ik vind het altijd wel fijn als je een persoon kunt volgen en je je daar in kunt inleven.

 Deze voorstelling is 8+ maar ik zou hem eerder 10+ maken omdat het best veel indrukken en verhalen waren. Ik zou deze voorstelling zeker aanraden.

Recensie door Vince

Voorstelling: Ik ben er even niet
Leeftijd: 11 jaar
Datum: 5 maart 2021
Gezien: Online via livestream

De voorstelling heb ik door de coronamaatregelen thuis op de bank gekeken. Dat vond ik wel heel jammer omdat je zo veel minder de beleving hebt dan dat je in het theater zit. Ik vond het daarom waarschijnlijk ook best een ingewikkeld verhaal. 

De voorstelling gaat over het terugkeren in de tijd door weg te gaan en jonger terug te komen. Er gebeurd niet zo veel op het toneel wat het juist moeilijk maakt ook omdat er weinig gepraat wordt. 

Het decor was wel heel mooi. Het podium draaide en zo kwam je steeds in andere kamers. Er zaten ook rare kostuums bij. Zo was er een iemand een wolk en pak met een pijl op zijn hoofd. Door de kostuums was het toch leuk om naar te kijken.  

Ik denk niet dat je er naar toe moet gaan als je heel jong bent, ik ben 11 en ik vond het moeilijk het verhaal te snappen. 

En ga als je weer naar het theater kan! Leuk om digitaal te kijken maar het gevoel is heel anders. 

 

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies.