Recensie:
Zwijnenstal van Theater Sonnevanck en de Nederlandse Reisopera

 

Hieronder vind je de recensies door de Podiumkids Kinderjury over de voorstellingen Zwijnenstal van Theater Sonnevanck en de Nederlandse Reisopera.

Recensie door Maarten

Door: Maarten Zoutendijk 

Leeftijd: (bijna) 10 

Gezien in: Hengelo

Wanneer: 30 nov 2019     

Bij binnenkomst in de zaal zagen we een boerderij met een klein hokje ernaast en daarvoor een plateautje met een gitarist en een accordeonist. Onder de boerderij lag iemand… De grond lag bezaaid met blokken, alsof er allemaal stenen lagen. Er hing rook in de zaal, wat een gevoel gaf alsof er iets ergs was gebeurd.

Er was, vooral in het begin van de voorstelling (maar ook wel later) hele mooie muziek. Er was heel mooie zang, wat me opviel was dat het ook meerstemmig was.

Sommige stukjes van de dansjes en de teksten waren behoorlijk grappig.

Het stuk begon best heftig, de boer die op de boerderij woonde werd namelijk doodgeschoten.

De spelers hadden verschillende mutsen, waarmee ze van rol veranderden. Zo was er een muts met lang haar en linten, dat was de pony. Een andere muts met een soort hanenkam maakte de kip.

In het verhaal was een mevrouw en een man, zij speelden broer en zus varken. Zij hadden allebei bepaalde ideeën over hoe het leven op de boerderij moest zijn en zij zongen die in een lied en dat lied zongen ze solo en dat vond ik heel mooi.

Ik vond het heel grappig toen Hagel en Admiraal (dat zijn dus de beide varkens) in het begin van het stuk regels ophingen aan het huis (nadat ze de mensen hadden weggejaagd) en dat later in het verhaal Admiraal sommige regels weghaalde en die er nog wel hingen overtrad.

Het paard in het verhaal zat heel goed in zijn rol, want bij treurige momenten kon hij kijken als een beteuterd kleutertje en bij blije momenten was het echt zo iemand die in de rondte sprong. Als een echte spring-in-het-veld.

Het publiek werd goed bij de voorstelling betrokken, we mochten zelfs meestemmen. Voor mij was er een onbegrijpelijk stukje toen de admiraal zei ‘Ik ben de beste, stem op mij’ en iedereen door elkaar zong en praatte.

Aan het begin kreeg de Admiraal puppy’s en die waren in de loop van het verhaal groot geworden. Als de Admiraal op zijn fluiten blies werd het licht door de technicus gedimd en hoorde je eng geblaf. Dat was best spannend.

Ik begreep niet goed wat er werd bedoeld met ‘Big brother is watching you’.

Het moment dat de kip door de honden (die je dus eigenlijk niet zag) gedood. Daarna volgde er een hele stille stilte in de zaal. De Admiraal neemt dus eigenlijk in het spel dus ineens de leiding. Hij laat de dieren denken dat hij heeeel goed is en mooi en prachtig. Maar dan zie je hem op de achtergrond van allerlei dingen doen die niet bij dieren horen en de regels overtreden. Er werd n.a.v die droom (het plan van de Admiraal) een machine gebouwd en die heeft Knokker (het paard dat door de Admiraal Knakker wordt genoemd) helemaal in elkaar gezet. Toen hij de laatste paal zette en de machine helemaal af was, ging hij dood. Dat was een heel triest stukje

Een schaap is ondertussen stiekem binnen gekomen (zij is eigenlijk het zusje van de Admiraal en ze heeft in de gaten dat hij niet deugt) en samen met de andere dieren jaagt ze de Admiraal weg. Maar voordat dat gebeurt, heeft hij een machine gebouwd met allemaal vakjes erin met producten van de mens zoals knakworst, woldraad en melk. Toen een van de dieren zich wist te bevrijden hebben ze de Admiraal het huis uit geschopt.

Kortom; het was een prachtige voorstelling met voor ieder een dier en dat maakt het nóg leuker!

Recensie door Amber

Door: Amber Jonkers

Leeftijd: 9 jaar

Gezien in: Schouwburg Hengelo

Wanneer: 29 november 2019

Het verhaal speelt zich af op een boerderij, waar de dieren niet blij waren met mensen aan de macht. Zij wilden dit graag veranderen en hebben de boer verjaagd. Er werden afspraken gemaakt over hoe de dieren samen de boerderij konden runnen. Er waren 6 dieren, die mochten elkaar niet doodschieten. De dieren mochten geen kleren aan en zo nog veel meer. Ze waren tegen de mensen. De dieren op de boerderij mochten niet bij de mensen komen. Alles wat menselijk was mocht niet meer. Al snel komt er onvrede tussen de dieren en is er een zwijn die de baas gaat spelen. Hij heeft 2 wilde honden die alleen naar hem luisteren en hij gebruikt deze om te laten zien dat hij de baas is. Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn “gelijker”. Stiekem deed het zwijn allemaal mensen dingen, zoals tv kijken en in de stoel zitten terwijl de rest van de dieren maar hard moesten werken. Er zijn ook veel dode dieren. Het is er druk en veel muziek. Op het einde wordt de zwijn verjaagd en beginnen de dieren weer van voren af aan.

Er waren 2 acteurs die ik ken van de Luizenmoeder. Zij maar ook de andere acteurs speelden erg goed. Ze speelden bijna allemaal een dubbelrol. Ook vond ik het bijzonder hoe ze die verschillende (mensen) stemmen deden en niet in de war raakten van welk dier ze nu weer waren. Het stuk werd leuk gespeeld en het is erg grappig.

De kostuums waren erg verschillend, zoals een kippen, varkens, koeien, wolven, paarden en schapen kostuums. Ik vond ze allemaal erg mooi gemaakt. Simpel maar wel duidelijk. Je wist gelijk om welk dier het ging.

Zoals ik al zei was er veel muziek en veel dans, dat vond ik erg mooi en indrukwekkend.

Het decor was goed in elkaar gezet en paste goed bij de voorstelling. Het was een stal met de boerderij op de achtergrond. Deze werd steeds meer gebruikt naar mate de voorstelling vorderde.

Ik vond de voorstelling zo leuk, dat ik er nog duizend keer naar toe wil. Helaas is de voorstelling afgelopen, dus kan dat niet meer, maar ik vond hem super!

 

Recensie door Ebby

Door:        Ebby Winter

Leeftijd:    11 jaar     

Gezien in: Schouwburg Hengelo

Wanneer: 30 november   

De voorstelling Zwijnenstal gaat over dieren die op hun boerderij alles zelf gaan regelen. De dieren zijn tegen de mens. Ze willen een machine gaan bouwen die al het werk doet. Ze willen een rustig leventje gaan opbouwen zonder werk, totdat Admiraal [varken] de touwtjes in handen krijgt/neemt… De dieren zijn bang voor Admiraal en werken daarom nog harder aan de machine. Hagel [varken], de zus van Admiraal, komt in opstand en gaat er wat aan doen. Niemand durft verder tegen Admiraal in te gaan…

Er is vooral spannende muziek, het is grappig en spannend. Er wordt veel en mooi gezongen.

De voorstelling wordt gespeeld door vier acteurs en twee muzikanten. De acteurs zijn heel erg goed, ze spelen heel meeslepend. Je word echt in het verhaal getrokken. De acteurs dragen overalls met dieren-oren en pruiken, zo zijn er varkens, kippen, paarden en geiten. De twee muzikanten dragen dezelfde kostuums als de acteurs, dat vind ik mooi omdat die er dan goed bij betrokken worden.

Het decor: er staan een houten huis en stal op een grote vloer. De vloer is bezaaid met schuimrubberen zwart blokken. En later wordt er een machine op gebouwd.

Ik vond het een mooie voorstelling en ik heb veel gelachen. Als de voorstelling nog te zien was zou ik het zeker aanraden bij anderen.

Recensie door Yara

Door: Yara Verhoeff

Leeftijd: 10 jaar

Gezien in: de studio van mijn vader

Wanneer: corona lockdown

Het verhaal gaat over dieren die vinden dat ze door de mens als slaven worden behandeld. Daarom willen ze de mens/ boer wegjagen. Als dat is gelukt denken de dieren dat ze vrij zijn, maar eigenlijk voelen ze zich een beetje raar want ze kregen wel altijd eten van de boer. “Maar wie geeft ons nu eten?” Dat was waar ze de hele tijd aan dachten. Uiteindelijk wil het Varken de leiding hebben. Het Varken denkt alleen wat het beste is voor hem en vergeet de anderen. Dit is ook waar het verhaal volgens mij over gaat: denk niet alleen aan jezelf.

Het verhaal is heel erg spannend en de boodschap ook erg leerzaam. Ik vind 8+ niet de allerbeste leeftijd voor deze voorstelling. Er vallen doden en worden organen uit een dier getrokken. Ik vond dat zelfs eng. Niet echt iets voor 8+ maar eerder voor 10+. Als je niet tegen eng of griezelig kan, dan is dit niet de beste optie voor jou.

Spel /dans door: Ilse Warringa, Rop Verheijen, Freek den Hartogh en Whitney Sawyer.

Ik vond de spelers heel goed. Vooral de acteur die Wolf en Schaap speelde. Hij speelde alsof hij echt oud was en op het punt stond om dood te gaan. Het was echt bizar om iemand zo goed te zien spelen. En het snel veranderen van maskers op toneel vond ik indrukwekkend. Ook was het soms niet duidelijk of ze dit vergaten. Ze gaven elkaar dan een stootje wat een improvisatie kan zijn of niet. Heel goed gevonden!

De muziek vond ik passend gezocht omdat bij de dreigende stukken ook spannende muziek werd gespeeld. De muziek werd live opgevoerd door Robbrecht Van Cauwenberghe (bajan) en Frank Stukker (gitaar). De muzikanten waren verkleed als dieren en zongen ook.

Het decor werd niet heel vaak veranderd. Er werd een machine gebouwd door de dieren. Er lagen op het podium een paar schuimblokken waar ze af en toe mee speelden. Op de achtergrond zag je een huis staan waar de boer vroeger in woonde. Behalve dat het Varken er af en toe in ging bleef het toneelbeeld hetzelfde.

De kostuums passen echt heel goed bij de karakters. Het Varken droeg varkensoren en een roze overhemd. Het zusje van het Varken droeg ook varkensoren maar met een gele overall. De actrice die de Bok, het Paard, en de Kip speelde droeg een grijze overall. De acteur die de Wolf en het Schaap speelde, droeg ook een grijze overall.

Ik vond de voorstelling heel erg mooi en met een echte duidelijke boodschap. De makers krijgen wel echt mijn complimenten. Blijf vooral dit soort fantastische leerzame voorstellingen maken. Ik hoop wel snel weer naar het theater te kunnen gaan.

Recensie door Boet

Door: Boet Blijlevens

Leeftijd: 11 jaar

Gezien in: schouwburg Hengelo

Wanneer: 30 november 2019

Het verhaal gaat over 6 dieren die op een boerderij leven waar ze zich eigenlijk niet thuis voelen. Op een dag wordt hun leider King doodgeschoten door de boer. De dieren zijn woest en jagen de boer weg, nu zijn ze alleen alleen op hun eigen dierenboerderij!

De dieren zijn: 2 kippen, 2 paarden en 2 varkens. Samen proberen ze zichzelf staande te houden in deze moeilijke maar mooie tijd, daarom bedenken ze dieren-regels die er voor zorgen dat alles goed verloopt. Ook hebben ze bepaald dat alle dieren gelijk zijn en dat er dus ook geen baas is. Samen werken ze aan een fantastisch plan van Hagel het varken. Het is een machine die voor alles zorgt! Maar het gaat slecht ze hebben eten en drinken nodig en vrijwel niemand houdt zich aan de dieren-regels. Dus is het eigenlijk wel zo geweldig of probeert er toch iemand de (gemene) baas te spelen?!

De acteurs spelen ontzettend goed!! Ze hebben het echt geweldig gedaan met alles! Vooral vond ik het goed hoe ze de emoties speelden want als het grappig was lachte echt iedereen en als er iets zielig was was iedereen stil. Ook op een gegeven moment deed een karakter ontzettend gemeen en keek ik gewoon boos naar hem want ik vond hem erg gemeen. Ze hadden ook contact met het publiek, het voelde echt alsof ik erin meespeelde. Ik heb erg gelachen en erg veel genoten!!

De kostuums waren erg simpel wat ik persoonlijk erg mooi bij het verhaal vond passen. Iedereen droeg een overal met laarzen (trouwens als je goed keek zag je dat er pootafdrukken onder de laarzen zaten). Ook hadden ze niks op hun gezicht alleen een pruik waardoor je kon zien wat voor dier het was. Soms deden ze ook hun pruik af en deden daarna een andere op dan werd het ineens een ander dier.

De muziek en dans waren beide erg vrolijk en erg gevarieerd. De pony ging heel grappig met een lint dansen daar moest ik erg van lachen.

Het decor was erg mooi je zag een kleine boerderij met allemaal schuimblokken op de grond die ze later wegveegden. Tijdens de voorstelling werden er steeds meer stukken van een machine opgebouwd die later erg belangrijk in het verhaal was. Ook was het lekker rommelig.

Ik vond het echt geweldig. Het is leuk voor volwassenen en kinderen want er zit een sterke boodschap in dit is zeker een aanrader van mij!! Alleen jammer dat het is afgelopen…

Recensie door Doris

Door: Doris Zuijderland
Leeftijd: 10
Gezien in: de Meervaart in Amsterdam
Wanneer: 31 oktober 2019

Het verhaal speelt zich af op een boerderij met een klein huisje. Daar woont een boer, die helemaal aan het begin van het toneelstuk weg wordt gejaagd door de boerderijdieren. De dieren zijn daarna eigen baas. Ze jagen de boer weg omdat ze zeggen dat ze klaar zijn met werken voor de mensen; ze willen voor zichzelf werken! Ze weten zeker dat dat gaat lukken omdat ze zichzelf beter kennen dan de mensen. Maar eigenlijk doen ze precies hetzelfde als mensen; ze maken regels, waar sommige dieren het niet mee eens zijn, en maken ruzie over wie de baas is.

In het verhaal zitten twee paarden, twee varkens, een haan, een kip, twee geiten en een schaap. Deze worden gespeeld door vier acteurs en twee muzikanten, dus sommige acteurs spelen meerdere rollen. Ze spelen met grappige stemmetjes. De kostuums zijn mooi maar simpel, de acteurs wisselen van rol door iets anders op hun hoofd te zetten. De muziek wordt live gemaakt door een gitaar en een accordeon, het is heel swingend en er wordt heel veel gezongen. Het decor is eenvoudig, met een huis en schuimblokken.

Ik vond het toneelstuk goed en grappig gespeeld, met veel mooie muziek. Ik vond het ook superleuk dat ze het publiek meetrokken door te vragen wat wij er van vonden. Soms was het wel een beetje moeilijk te begrijpen, want het is best een ingewikkeld verhaal. Maar het is ook een prachtig verhaal, en heel meeslepend gespeeld. Daarom raad ik aan om er naar toe te gaan.

 

 

Recensie door Guus

Door: Guus van Raak

Leeftijd: 11 jaar

Gezien in: Den Bosch, thuis digitaal

Wanneer: 25 mei 2020

Zwijnenstal gaat over 6 dieren die op een boerderij leven. In het begin van de voorstelling spreekt het oude varken de dieren toe en zegt dat de dieren in opstand moeten komen tegen de mensen. En toen bedachten de dieren samen dat ze een revolutie gingen starten tegen de mens. Ze zeiden tegen elkaar dat ze een democratie gingen beginnen. Iedereen was gelijk en ze zouden alles samendoen, maar langzamerhand neemt er toch een varkens de leiding en gaat het allemaal mis. Het varken wil een machine maken. Dan hoeven de dieren helemaal niks meer te doen en kunnen ze gewoon doen wat ze zelf willen. Maar de dieren moeten zo hard werken dat er zelfs een dier doodgaat. En uiteindelijk wordt het varken die de machine heeft bedacht ook weer weggejaagd en begint het verhaal weer helemaal opnieuw.

De muziek was live en erg mooi. Er werd best veel gezongen en dat was heel mooi met de muziek. Soms was de muziek een beetje spannend en soms ook heel mooi en grappig. De muziek werd gespeeld met een gitaar en een accordeon.  

Ik vond de kostuums best simpel maar toch heel duidelijk. Je zag vooral aan de maskers wie ze waren. Bijvoorbeeld kippen, koeien, paarden en nog veel andere dieren.

Het decor past goed bij de voorstelling, omdat het simpel maar toch heel duidelijk is. Je zag bijvoorbeeld een huisje waar eerst een mens in woonde. Je zag ook een hokje en uiteindelijk de grote machine die recht in het midden stond.

De acteurs speelden hun rollen erg goed. Ik vond het heel knap dat ze meerdere rollen speelden ik zelf zou dat niet kunnen! Ik vond het soms ook best grappig hoe sommige acteurs praten bij hun rol. 

Ik vond deze voorstelling best wel leuk en ik zou hem iedereen aanraden. Helaas speelt de voorstelling niet meer maar je kan hem wel nog online zien. Kijken dus!!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies.