Het Groene Meisje van MaxTak is op zondag 11 september uitgeroepen tot de beste jeugdvoorstelling van het afgelopen seizoen. De kinderjury reikte de Podiumkids Prijs uit tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam. MaxTak is er volgens de jury in geslaagd om op humoristische wijze een belangrijk en actueel onderwerp aan te snijden, terwijl de boodschap toch kraakhelder blijft: ‘Power to the plants!’

 

Over de voorstelling

Het groene meisje vertelt het verhaal van Destiny die na een verschrikkelijke brand in de boerderij waar ze woont moet verhuizen. Samen met haar plant Gerrit verhuist ze naar het megamoderne en steriele huis van haar oom Loek en zijn vriend Perry. Destiny’s liefde voor de natuur wordt door Perry niet erg gewaardeerd. Hij is allergisch voor alles wat van buiten komt en met zijn chemische schoonmaakmiddelen roeit hij alles uit wat leeft. Destiny zet alles op alles om hem van gedachten te doen veranderen.

Bezoekers werden gevraagd om hun eigen plant mee te nemen naar het theater. Hierdoor ontstond een heuse plantenspa bij de ingang en daarna samen met je plant de zaal in. Daar wacht het strakke, glimmende, witte, steriele huis van Loek en Perry. Dit decorbeeld vindt de jury supersterk. Het huis en de levensstijl van mannen die er wonen staan haaks op alles wat met natuur, milieu en groen te maken heeft.

Oordeel jury

De kinderjury is dolenthousiast over deze heerlijke familievoorstelling, waarin een verhaal wordt verteld wat tegelijkertijd treurig en hoopvol is. “Dat je met zoveel humor zielig verhaal kan vertellen vond ik heel mooi. (…) Ik ken veel mensen die zo extreem netjes kunnen zijn. Ik heb zelf juist echt groene vingers, ik hou heel veel van bloemen en planten en kon mezelf daar om goed in het verhaal terugvinden.”

Gedurende de voorstelling brengt Destiny steeds meer natuur mee naar binnen. Langzaamaan wordt haar kostuum steeds groener en ook het decor verandert. In de kamer van Destiny worden er verschillende panelen omgedraaid met allerlei planten, waardoor het decor ineens tot leven komt.

Genomineerden

De andere genomineerden waren WILD (Maat Saxophone Quartet en Danstheater AYA), De Waanzinnige Boomhut van 52 verdiepingen (Meneer Monster), Het Mysterie van de Grote Mensen (STIP Theaterproducties en Dakzonderhuis), De Baron van Münchhausen (Theater Sonnevanck in samenwerking met DIEHELEDING)

Nieuwe juryleden gezocht voor 2022-2023

Voor seizoen 2022-2023 is Podiumkids nog op zoek naar juryleden tussen de 7 en 12 jaar die graag theatervoorstellingen bezoeken en niet bang zijn om hun mening te geven.

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies.