Recensie:
IK… eh ik van Het Houten Huis

 

Hieronder vind je de recensies door de Podiumkids Kinderjury over de voorstellingen IK… eh ik van Het Houten Huis.

Recensie door Zahra

Door: Zahra
Leeftijd: 10 jaar
Datum: 18 oktober 2020
Gezien in: Amsterdam

Dit verhaal gaat over een man die alleen woont en het enige levende wat hij in zijn huis heeft is zijn Goudvis. Hij komt thuis met een bakje eten en verbeeld zich dat hij de hele tijd word gebeld. Hij wordt er kwaad om omdat hij niemand aan de telefoon hoort. Alles wat hij doet doet hij op tijd en hij houd de tijd bij met zijn horloge. Hij heeft dus altijd haast en doet alles zo dat hij denkt dat goed is.
Hij heeft een vis en voert hem en verbeeld zich dat hij als maar groter wordt steeds groter. Hij ging in bad, toen ging hij zijn tanden poetsen en opeens sprong er een vis uit.  Hij schrok zich dood.
Hij denkt steeds aan de vis en hoe die zich voelt en hoe het leven zou zijn als vis.

Er gebeurt dan nog veel meer. Hij moest veel met zijn handen doen en pakken en dat deed hij heel duidelijk.
Het stuk werd ook super goed gespeeld want als de acteur blij of moe was kon je dat heel goed zien aan hem.
Ook de kleding van de hoofdrolspeler paste goed bij zijn personage.

Ik vond de grapjes tussen door heel leuk. Ook is het decor super vet en bijzonder. Het is heel bijzonder want het is een kamertje en dat verandert steeds van onderwerp. Het is heel origineel en interessant. Ik moest er wel over nadenken en ik vond sommige stukjes ook wel heel zielig. Ook omdat hij heel eenzaam en zielig was

Ik denk dat ze met de voorstelling bedoelen en wilden laten zien dat je de tijd moet nemen voor de dingen die jij belangrijk vindt. Dat soms dingen in je hoofd heel echt lijken maar ze dat helemaal niet zijn.

Ik raad je aan om hier heen te gaan, maar als je jonger dan 6 jaar bent betwijfel ik of je het hele verhaal zal snappen. Want je moet goed opletten en is soms best ingewikkeld. Het is ook leuk voor ouders en tieners.

Recensie door Larissa

Door: Larissa
Leeftijd: 11 jaar
Datum: 22 november 2020
Gezien in: Theater aan het Spui, Den Haag

De voorstelling gaat over een man die alles perfect wil hebben, maar zijn andere ik probeert ervoor te zorgen dat hij meer ontspannen wordt en dat doet hij door alles in de war te gooien en door hem een beetje te irriteren. Het is een lastig verhaal om te begrijpen, en je kan er vooral je eigen fantasie op loslaten.

Bij binnenkomst in de zaal zien wij een groot vierkant, wat een kamer moet voorstellen. Later zullen we zien dat het decor beweegt en steeds naar een andere kamer draait, terwijl de man die speelt, gewoon doet alsof het normaal is. Zelf vond ik dat heel cool en erg knap van de man.
Ook waren er veel geheime luikjes en details. Elk opening in het decor heeft meerdere functies zo is bijvoorbeeld het bed in de slaapkamer ook een koelkast in de keuken en een bad in de badkamer. Ik vond het een spectaculair decor.

Er zit wel wat muziek in de voorstelling en er wordt een beetje gezongen, maar niet gedanst.
De muziek wordt vooral door de man zelf gemaakt met bijvoorbeeld zijn horloge, nietmachine of koffiezetapparaat.
Na afloop horen we dat hij in het echte leven drummer is, wat heel duidelijk te merken is in de voorstelling.
Er is ook een rol voor een vis die opgesloten zit en vrij wil zijn.
De vis wordt steeds groter en ziet er erg grappig uit in zijn grote pak.
In het verhaal lijkt het alsof er maar 1 persoon in zit, maar bestaat uit meer castleden die bijvoorbeeld lichaamsdelen van de man spelen. Het samenspel is erg goed.

Er zitten regelmatig hele grappige scènes in en ik heb vanaf het begin tot het einde geboeid zitten kijken. Het is zeker een aanrader om te gaan zien.

 

Recensie door Yasmijn

Door: Yasmijn Filippini
Leeftijd: 9 jaar
Gezien in: theater De Krakeling, Amsterdam
Datum: 18 oktober 2020

 

De voorstelling gaat over een man die heel druk is in z’n hoofd. Hij staat op, gaat ontbijten, gaat naar z’n werk, komt thuis, gaat eten, gaat slapen. Maar steeds lijkt er van alles door elkaar te lopen. De man wordt ook druk door dingen zoals zijn horloge die piept en de telefoon die gaat.

Het decor van de voorstelling is geweldig en spectaculair. Het decor is een vierkant blok dat kan bewegen. Elke kant van het blok is een andere kamer. Het blok draait steeds en de decorstukken veranderen dan. De magnetron in de keuken verandert bijvoorbeeld in een stoeltje in de kamer. Echt knap gedaan en mooi om te zien.

Het spel van de voorstelling is goed en echt omdat je echt meegenomen wordt in de drukte van de man. Het is ook heel knap hoe de man mee beweegt met het draaiende decor.

Er wordt bijna niet gesproken in de voorstelling. Er wordt ook niet gedanst. Af en toe wordt er gezongen. De kostuums zijn gewoon en niet zo bijzonder. De geluiden zijn echt, omdat het echt leek alsof het werkelijk gebeurde. Als de WC doorspoelt hoor je dat, als de magnetron klaar is klinkt er gepiep en toen de man in het aquarium zwom, hoorde je bubbels.

De voorstelling is heel anders dan anders en niet gewoon. Het verhaal is best ingewikkeld en moeilijk te volgen. Aan het einde van de voorstelling begreep ik het nog steeds niet goed. De meneer van het theater die ik sprak na de show, zei dat dat ook niet hoefde. Het verhaal is soms ook spannend doordat je schrikt van harde geluiden, zoals de man die zichzelf wil pakken en een vis die steeds groter wordt. De adviesleeftijd is 6+, ik vind de voorstelling eerder voor 8+. En ik raad aan deze voorstelling te gaan kijken als je al wat vaker theatervoorstellingen hebt gezien en eens verrast wil worden met totaal iets anders dan wat je gewend bent.

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies.