Recensie:
Ruimtevlucht van Het Houten Huis en Holland Opera

 

Hieronder vind je de recensies door de Podiumkids Kinderjury over de voorstellingen Ruimtevlucht van Het Houten Huis en Holland Opera

Recensie door Boet

Door: Boet        

Leeftijd: 11 jaar

Gezien in: het Zwolse theater          

Wanneer: 11 januari 2020

 

Het verhaal gaat over een groep mensen, dieren en dingen die weg van de aarde willen omdat het niet goed gaat met de aarde. De mensen en dieren die toch mee mogen voelen zich schuldig. Iedereen heeft zijn eigen problemen op het schip. Maar was het wel zo’n goed idee of krijgt iedereen toch heimwee?

Als iedereen aan boord is krijgt iedereen een hut dat is nu hun verblijf. Uiteindelijk begint de ruimtevlucht, het is spannend maar iedereen zet door. Tijdens de reis zie je dat iedereen er moeite mee heeft, ze missen vrienden en familie en voelen zich schuldig. Op een gegeven moment komt er een zwarte blubber op het podium en schuift naar iemand toe. Iedereen krijgt z’n eigen blubber wat op dat moment zijn/haar emoties zijn. Ze proberen er alles aan te doen om zich thuis te voelen maar dat is moeilijk. Gaat het ze lukken of niet?

De kostuums waren ontzettend gevarieerd want er waren heel veel verschillende karakters. De werknemers van het schip hadden witte kleding aan net zoals op een echt schip. De mensen op het schip zagen er heel anders uit, wat ik zelf erg leuk bedacht vond.

De acteurs spelen verschillende rollen die ze goed spelen. Je hebt bijvoorbeeld de werknemers aan boord die robots zijn dat spelen ze erg goed ook een aap die een beetje krom loopt maar ook een walrus die de hele tijd op zijn buik lag. Ze maakten het verhaal realistisch en het voelde echt omdat het ook dingen waren waar we in het echte leven mee worstelen.

Er was heel veel muziek en dans. Bij binnenkomst zie je al een man achter een bureau waar allerlei muziekinstrumenten op zitten. Er zijn ook 2 operazangers die heel veel opera zingen, soms iets te veel. Qua dans vond ik het erg mooi er was een meisje dat veel danste en dat kan ze HEEL goed!

Toen je binnenkwam zag je een man achter een bureau die vreemde geluidjes maakte. Als je recht vooruit kijkt zie je een gat waar later in het stuk veel dingen mee gaat gebeuren, ook heb je een soort mobiel om mee te bellen naar de mensen op aarde. Het decor blijft zo.

Ik vond het een ontzettend gaaf/leuk stuk met spanning, humor en emotie. Ik heb ervan genoten en raad het zeker om met familie er naartoe te gaan. Het duurde ongeveer een uur dus het was goed vol te houden. Op het eind mocht je op het podium om te kijken en vragen stellen aan de acteurs. Je mocht ook met ze op de foto dat vond ik erg leuk. Ze waren heel aardig en geduldig. Na een tijdje kregen we een rondleiding backstage dat mag niet vaak dus dat was erg cool. Ook heb ik nog walrus geld meegekregen dat ze gebruiken in het stuk dus als je ernaartoe gaat vraag dan zeker om een briefje walrusgeld!

Recensie door Doris

Door: Doris Zuijderland

Leeftijd: 10 jaar

Gezien in: De Toneelschuur in Haarlem   

Wanneer: 24 november 2019   

Meteen als je binnenkomt zie je een bijzonder decor met allemaal cirkels die steeds kleiner worden, met aan het einde een rond raam. Daardoor heb je uitzicht op de ruimte en daar zie je allemaal sterren en planeten. Als het stuk begint stappen alle passagiers in een ruimteschip. Met dat ruimteschip gaan ze de ruimte in omdat er iets met de aarde aan de hand is. Iedereen wil graag weg maar alleen de belangrijke mensen en dieren mogen mee.

Als de ruimtevlucht begonnen is gaat iedereen naar zijn eigen hut en daarna gebeurt er heel veel. Het is niet altijd duidelijk wát er gebeurt omdat iedereen in een andere taal praat. Bijna niemand kun je dus verstaan en daardoor vond ik het stuk soms wel lastig te volgen. Maar er is heel veel mooie dans en zang, ik vond het bijvoorbeeld heel bijzonder toen ze een robot nadeden. Omdat het eigenlijk een opera is, en niet alleen maar een toneelstuk, wordt er meer gezongen dan gepraat. De zang is best heftig maar ook heel mooi. De dans is heel erg van alles en nog wat, klassiek ballet, moderne dans, electric boogie. Dat vond ik heel cool. Ik vond ook de kostuums heel bijzonder. Je zag duidelijk wat het was, maar het was het steeds ook weer niet. Zoals bij een mens met een giraffenkop. Verder waren er veel special effects, bijvoorbeeld geluidjes.

Ik vond het zó’n bijzonder toneelstuk dat toen ik naar buiten kwam ik even moest bijkomen. Het was écht heftig, maar heftig op een goede manier!

Recensie door Amber

Door: Amber

Leeftijd: 9 jaar

Gezien in: Zwolle Odeon

Wanneer: 11 januari 2020       

Er zijn robots die in de ruimte werken, ook drie mensen werken in het ruimteschip. Op een dag kwamen er allemaal mensen. Die mensen waren allemaal eigenlijk wel blij, maar waren hun gevoelens kwijt. Dit kwam door dat ze iets hadden gezien of een raar gevoel van binnen kregen. Dus niet alles was fijn in het ruimteschip. Er waren een paar mensen, die eerst alles met elkaar te maken hadden, maar die man was alleen nog maar met de giraf bezig en vergat zijn eigen vrouw. Zo was er ook een prinses die kotste al haar gevoelens uit. Het ei had had heimwee en zo had iedereen wat. Het was een chaos toen iedereen hun gevoel kwijt was. 

De acteurs speelden echt goed, eigenlijk gewoon geweldig! Ik heb vooral respect voor een man die zijn stem kwijt was. Hij deed namelijk gewoon mee met de musical, maar hij deed alles met gebarentaal. Ik vond dat niet erg, hij zingt normaal opera maar dat kon hij nu niet. Ze speelden allemaal zoals ik al zei super!

Kostuums; ja dat is het leukste onderdeel vind ik eigenlijk. De kostuums zijn erg simpel. De mensen die in het ruimteschip werken hadden een witte outfit aan en de robots ook. De prinses had een mooie lange jurk aan, het meisje van het stel had een rode jurk aan. De man van het stel had een bloesje aan (hij is wit) en het ei een ei over het hoofd heen. De giraf had een giraffennek om.

Muziek en dans was er veel. Ik hou ervan! Nou ja van sommige muziek dan. Ze hadden eigenlijk alleen maar opera daar ben ik niet echt fan van, maar het paste wel bij het stuk. Wat wel erg mooi was dat als er gedanst werd. Dan was het wel erg druk maar super mooi omdat er dan iets nieuws te zien is, wat ik nog nooit had gezien.

Het decor was indrukwekkend! Ik vond dat er heel goed aan het decor is gewerkt, ze hebben er goed over nagedacht. Voor mijn gevoel zit ik gewoon zelf echt in het ruimteschip of sta je op de grond, echt kicken!

Ik raad het jullie allen aan om er naar toe te gaan. Het is zo tof! Ik wil er echt nog een paar keren naar toe! Laten we dat doen!

Recensie door Guus

Door: Guus van Raak        

Leeftijd: 11 jaar        

Gezien in: Amersfoort, Veersmederij

Wanneer: 28 december 2019

Ruimtevlucht gaat over een groepje verschillende karakters die naar een andere planeet worden gestuurd. Dat komt omdat er op de aarde veel giftige stoffen zijn. Het groepje moet de mensheid voortzetten. Ze gaan met een ruimteschip naar een andere planeet. In het ruimteschip gebeuren bijzondere dingen zoals een vergadering, een meisje dat voorspelt of ze op de goede weg zijn en een wetenschappelijke giraffe die alles weet over de ruimte. Ze kunnen ook bellen naar thuis en daardoor zagen ze hoe slecht het ging met hun familie en de aarde.

Op een gegeven moment komen er duistere monsters die de mensen op het schip bang en verdrietig willen maken. Uiteindelijk crashte het schip bijna, maar het ging toch goed. De duistere monsters waren eigenlijk goede monsters die ze naar de planeet wezen en zeiden het komt goed.

Ik vond het decor heel erg mooi en bijzonder. Het waren rondes die steeds kleiner werden en aan het eind een raam. Door dat raam kan je de ruimte zien. Die rondes waren gangen waar de mensen doorheen gingen richting hun kamer. In het midden zat de piloot, in een soort houten cirkel, waarmee hij het schip bestuurde en de muziek maakte.

De kostuums van de mensen waren erg mooi. De kostuums van de piloten waren echte kostuums van piloten. De andere mensen hadden hun eigen kostuum van het karakter. Bijvoorbeeld de koningin had een heel mooie jurk en de gorilla had een pak aan van een gorilla.

De muziek was heel erg mooi. Er was veel opera. De piloot was ook de man die alle muziek maakte. Het was echt heel erg mooi en ik vond de opera goed bij de voorstelling passen. De geluidseffecten waren super mooi want die waren ook live gemaakt. De piloot riep om met een heel erg gekke taal die niemand kon verstaan.

De acteurs speelden hun rollen erg goed. Het was mooi om te zien hoe ze de emoties speelden, want die speelden ze erg goed. Sommigen konden heel goed dansen en sommigen heel goed zingen.

Ik heb bijna de hele voorstelling kippenvel gehad, omdat het zo bijzonder was.

Recensie door Maarten

Door: Maarten Zoutendijk

Leeftijd: 10 jaar     

Gezien in: Amersfoort

Wanneer: 22 december 2019

De voorstelling gaat over een groepje mensen en dieren die naar een andere planeet moest omdat er op aarde iets aan de hand was. Toen kwamen er donkere emoties van onderen, die zorgden ervoor dat iedereen negatieve gevoelens kreeg. Middenin de reis zijn er een paar probleempjes, die misschien wel fataal zijn voor de hele onderneming. Op het eind van het verhaal helpen de donkere gevoelens de mensen om te overleven.

Toen we de zaal binnenkwamen, zagen we een ruimtecapsule met een astronaut erin die op een soort keyboard allerlei spannende geluidjes maakte. Daarna begon de vrouwelijke kapitein prachtig te zingen in een onverstaanbare taal.

Toen de ruimtevlucht bijna van start ging wilden er nog allerlei andere mensen mee, maar die werden doodgeschoten nadat er een alarm was af gegaan. Ik vond het een onbegrijpelijk stukje met al die dieren en verschillende mensen en robots.

Tussendoor werd er verschillende keren gedanst, dat vond ik erg mooi en knap. Ook van de muziek heb ik erg genoten. Sommige licht-trucs waren erg mooi, daardoor leek het bijvoorbeeld dat één van de robots zweefde door de ruimte. Het decor was ook heel mooi, maar niet heel uitgebreid.

Na het stuk mochten we overal inkijken en vragen stellen aan de spelers. Dat was heel leuk en hielp ook mee om het stuk beter te begrijpen. Ik vond het een ingewikkeld verhaal en moeilijk om te recenseren.

Recensie door Ebby

Door: Ebby

Leeftijd: 11 jaar        

Gezien in: Schouwburg Odeon Zwolle

Wanneer: 11 januari 2020

De voorstelling Ruimtevlucht gaat over mensen die in de ruimte op zoek gaan naar een beter leven voor de mensen op aarde. Niet iedereen mag mee in het ruimteschip, er is een strenge selectie. Voor het helderziende meisje en de geleerde giraf, het echtpaar en andere mensen is er plaats. Het is een coole voorstelling vol met live muziek, zang en dans.

Decor: het lijkt alsof je in een ruimteschip kijkt. Er was een bedieningspaneel, een groot raam waardoor je de ruimte kon zien. Ook waren er een soort van robot bewakers in witte pakken. De acteurs speelden zo goed dat je dacht dat het allemaal echt gebeurde. Ook cool vond ik dat je na de voorstelling op het podium mocht en dat je foto’s mocht maken met de acteurs. We mochten ook backstage kijken, we konden ook nog vragen stellen aan de acteurs. Dat vond ik echt super gaaf!

Een voorstelling voor jonge en oude mensen (al moest mijn moeder in het begin een beetje haar best doen om het te begrijpen, kwestie van inlezen en goed opletten, denk ik…).

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies.